MOUSTACHE BEAR
Phantomhive Academy!
Annyeong!
Welcome to my simple triple blog, i`m Fieqa..terima kasih sebab sudi lawat blog saya ^^


Kuma Chingu

My Post

Thanks Bear

Template 100%: Atin Tory
Editor:Fieqa
Help:
Menabung Di Sini


They awesome !

Ajaibnya Soda Bikarbonat
Tuesday, 3 June 2014 | 23:57 | 6 comments


Soda bikarbonat merupakan slh stu ramuan yg digunakan untk mmbuat kek dan kuih muih. Selain mjd slh stu ramuan dlm masakan, serbuk berwrna putih itu juga mempunyai plbgai kebaikan lain khusus untk kecantikan.
Tambahan pula , soda  bikarbonat mudah didapati di pasar raya , selain dijual pd hrga yg murah.
Mari kita lihat bbrapa petua yg boleh dicetuskan oleh salah satu ramuan penting bagi membuat kek ini.
-Fatiehah

Pemutih Gigi


  • Untk mdpatkan gigi yg putih tnpa perlu membelanjakan sejumlah wang yg besar , kamu boleh mencampurkan satu sudu kecil soda bikarbonat bersama sedikit garam dan air , kemudian gaulkan sehingga menjdi spt pes gigi. Pes ini boleh disimpan selama bbrpa hari. Selain digunakan untk memutihkan gigi , ia juga berkesan untk menyingkirkan bau mulut.
Rawatan Kaki
  • Kaki yg kering dan kusam ditambah lagi dgn tumit kaki pecah membuatkan kamu berasa tidak selesa , lbh-lbh lagi bg kaum wanita. Oleh itu , untk mendpatkan kaki yg cntik , rendamkan kki kamu di dlm air suam yg dicampur dgn soda bikarbnat. Rawatan ini membntu mengurgkan tumit retak dan kegatalan pd kki. 
Deodaran
  • Soda bikarbonat juga berfgsi sebagai bahan antiseptik. Bagi yg mengalami masalah berpeluh serta bau badan yg kurg menyenangkan , bahan ini memberikan rasa kering sepanjang hari . Pastikan bawah lengan dlm keadaan kering , kemudian sapukan soda bikarbonat dgn mggunakan kapas muka lembab. Lap perlahan-lahan pda stu arah shgga kering. Akhir sekali , pakai pakaian anda spt biasa tnpa perlu membilas soda bikarbonat itu.
Rawatan Rambut 


  • Bagi sesiapa yg mempunyai rmbut yg berminyak , boleh mencuba petua ini. Ambil satu sudu soda bikarbonat dan campurkan ke dlm botol syampu . Juga boleh menaburkan sedikit serbuk itu pada rambut kering bg mempertahankan kemilau rmbut. Serbuk putih itu juga mnghilgkan klorin pd rmbut , selain mnghilgkan pigmentasi yg disebbkan oleh klorin di dalam air.
Sumber : Utusan Malaysia Sabtu 10 Mei 2014


Labels:Older Post | Newer Post